Sytá dýňová polévka na mrazivé večery

Dýně Hokaido představuje skvělou formu přílohy, výbornou surovinu na omáčky i polévky a zajímavý doplněk k pečenému masu. Hlavně je to plodina, která svou přirozeně hřejivou oranžovou barvou a konzistencí prohřeje tělo i duši. Proto je podzimní sezona pro její konzumaci jako stvořená. Dodá spoustu vitamínů, minerálů, vlákniny i bílkovin, což jsou důležité prvky nejen přes rok, ale hlavně před náročnou zimou.

Připravili jsme pro Vás recept na dýňovou polévku, která se hodí po mrazivé zimní procházce nebo po návratu z běžek. Postačí pouze pár ingrediencí, které dohromady vykouzlí výbornou večeři.

Na polévku potřebujete menší dýni, tři střední mrkve, jednu červenou cibuli, curry, chilli, sůl, pepř, máslo.

Dýni a mrkve očistíme, nakrájíme na větší kousky a naskládáme do parního hrnce a necháme uvařit v páře, abychom zachovali co nejvíce vitamínů a chuti. Než bude zelenina uvařená, tak si nakrájíme červenou cibuli a osmažíme ji v hrnci na másle. Dochutíme dle vlastních preferencí solí, pepřem, curry a chilli. Osmahneme pomalu a pěkně dozlatova, aby se zvýraznila sladkost červené cibule. Zelenina bude v parním hrnci trvat asi 20 minut. Po dovaření necháme zeleninu pár minut odpočinout a potom ji přemístíme do vysokootáčkového mixéru společně s osmaženou cibulí a rozmixujeme dohladka. Doředíme do požadované konzistence vodou, zeleninovým vývarem nebo smetanou, ochutnáme a dochutíme. A proto, že máme rádi protiklady, tak jsme si na pánvi opražili zdravý mix dýňových a slunečnicových semínek, kešu oříšků a mandlí, který jsme jemně osolili. Směsí se posype polévka, která tak získá skvělý křupavý prvek.

 

více o výrobku Hrnec parní Gallet Pantin CUV 962 bílý

Publikováno 15.11.2017